Ulf_Ellervik_redigerad-3

Ulf Ellervik talar att njuta av kemi

SE: MKD Blogg

Tillbaka till startsidan-1

 

 

 

Konsten att njuta av kemi

-  Ulf Ellervik, Professor Lunds Universitet

 

Först ut som talare på Miljö- och Kemidagarna 2020 (MKD 2020) är Ulf Ellervik.  Han är professor i bioorganisk kemi vid Lunds Universitet. I sin forskning använder Ulf kemi för att förstå hur cancerceller kommunicerar med andra celler. Det långsiktiga målet är att hitta ny behandling av tumörer.

 

Han är även en engagerad kunskapsspridare inom kemins område, både för studerande och för allmänheten. 2011 debuterade han som populärvetenskaplig författare med boken Ond kemi, som fick det förstapi-priset. Ulfs böcker myllrar av historiska och kulturella kopplingar mellan naturvetenskap och humaniora. Han är en återkommande favorit under MKD. 

 

Ulf Ellervik-1

Ulf Ellervik, Professor på Lunds Universitet

Om föreläsningen 

I denna föreläsning utforskas kemins ljusa sida och våra känslor kring mat, kärlek, konst och inte minst rädsla. Varför luktar skunken illa medan kaffe luktar gott? Hur kan vi skilja på doften av en ros och en tulpan? Vad händer när vi blir förälskade och hur kommer det sig att en förälskelse inte varar för evigt? Våra sinnen beror i mer eller mindre grad på molekylära egenskaper och genom att förstå hur molekyler ser ut och beter sig kan vi också förstå våra känslor. Ett genomgående tema är lukter, med allt ifrån obehagliga kroppslukter till den ljuvaste parfym och med nedslag i gastronomin och förälskelsen längs vägen. Välkommen till ett spännande samtal om hur vi njuter av tillvaron.

Publicerat
17. October 2019